Havuç, ya da öteki ismiyle şalgam kökü, en tanınan sebzelerden biridir. Turuncu, sarı, mor ve hatta siyah renklerde bulunan havuçlar, yalnızca tatlı lezzetleriyle değil, tıpkı vakitte sundukları besin bedelleriyle de mutfakların vazgeçilmezi.
Bazen havuçların üzerinde siyah noktalar belirir ve bu yenilmeli mi yoksa atılmalı mı sorularını akıllara getirir. Aslında bu siyah noktalar, çoklukla Alternaria yaprak lekesi ya da mantar enfeksiyonlarının bir sonucudur ve bu nedenle küf belirtisi olarak kabul edilir.
Bunun en yaygın nedeni, yanlış saklama şartlarıdır; bilhassa nemli ve sıcak ortamlarda mantarların çoğalması hızlanır ve havuçların üzerinde bu tıp lekeler oluşur. Bu nedenle, havuçları serin ve kuru bir yerde saklamak, mantar gelişimini önlemek ismine değerlidir.
Lekelenmiş havuç yenilmeli mi çöpe mi atılmalı?
Eğer havucun üzerinde sırf küçük bir siyah nokta yahut uçlarında beyaz bir tüy varsa, küflü kısmı kesip ayırarak havucu tüketebilirsiniz. Lakin bu türlü bir durumda, havucu çiğ olarak tüketmek yerine pişmiş formda yemeyi tercih etmek gerekiyor. Havuçta siyah noktalar hayli fazlaysa, bu durumda havucu tüketmemek en doğrusudur. Ayrıca, havuç çok esnek hale gelmişse yahut acı bir tat alıyorsa, katiyen atılmalıdır.
Havuçta küf oluştuğunda ne yapılmalı?
Basit bir konut numarası ile havuçları eski elastikiyetine kavuşturmak da mümkün. Havuçları, gereğince yüksek bir bardak soğuk suya yerleştirip birkaç saat boyunca serin bir yerde yahut buzdolabında bekletmek kâfi oluyor. Bu teknikle havuçlar, tazeliğine geri kavuşur ve yine tüketilmeye hazır hale gelir.
Eğer çok fazla havuç aldıysanız onun da tahlili dondurmak. Dondurmadan evvel ise kısa müddet haşlamak, taze tadı muhafazanın en düzgün yolu.
İpucu: Havuçları elma, avokado yahut eriklerin yakınında saklamayın zira bunlar, havuçların olgunlaşmasını hızlandıran etilen gazı açığa çıkarır.